Χάρτης Πλοήγησης Συχνές ερωτήσεις Συνδέσεις
 
   Ιστορικό
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
ΑΡΧΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΝΕΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

Ίδρυση και Λειτουργία

Τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Τρικάλων είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους που ιδρύθηκε με το νόμο 1946/1991. Ο νόμος αυτός καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ., ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας η οποία υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα Γ.Α.Κ. -  Αρχεία Ν. Τρικάλων λειτούργησαν για πρώτη φορά το 1998. Από το 2004 έως το 2006 έμειναν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Επαναλειτούργησαν στις 17/10/2006 και συνεχίζουν να λειτουργούν αδιάλειπτα έως σήμερα.

Στέγαση

Από το 1998 έως το Νοέμβριο του 2010, η υπηρεσία στεγαζόταν σε παραχωρημένο από τον Δήμο Τρικκαίων κτήριο στο Ριζαριό Τρικάλων (παλαιό νηπιαγωγείο). Από το Νοέμβριο του 2010 μισθώθηκε νεόδμητο κτήριοστο κέντρο της πόλης των Τρικάλων, στην οδό Κολοκοτρώνη 13. Στο νέο αυτό κτήριο φιλοξενούνται μέχρι στιγμής τα συμβολαιογραφικά και τα εκπαιδευτικά αρχεία των Γ.Α.Κ. Τρικάλων, ενώ τα υπόλοιπα αρχεία και συλλογές βρίσκονται στο παλαιό κτήριο στο Ριζαριό Τρικάλων.